29 јун 2016

Koliko su važna sedišta za bebe

auto sedista bezbednost u voznji

Ono sa čime će se svako od roditelja složiti jeste da bezbednost dece dolazi uvek na prvo mesto. Kada je upitanju bezbednost dece u saobraćaju, saobraćajne nezgode mogu biti u pojedinim slučajevima pogubne po dete jer mogu da dovedu do veoma ozbiljnih povreda pa i smrtnosti.

Zbog toga je veoma važno da dete bude pravilno obezbeđeno tokom vožnje u vašem automobilu.
Svaki putnik u vozilu mora da bude vezan sigurnosnim pojasom ili obezbeđen na neki drugin način kako bi se smanjio rizik od povrede ili smrtnog ishoda u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode.


Odabir testiranog sedišta povećava bezbednost deteta

Sedišta za bebe smanjuju rizik od od povreda beba i male dece prilikom saobraćajnih nezgoda od 71% do 82% kao i rizik od smrtnog ishoda za oko 28% u poređenju sa upotrebom klasičnih pojaseva kod  obezbeđivnaja deteta.


Šta se dešava prilikom nastanka saobraćajne nezgode?

Kada dođe do kontakta odnosno sudara između dva vozila u pokretu ili sudara vozila sa nekim objektom, usled siline udarca vozila se naglo zaustavljaju. Usled inercije i dejstva sila, svi objekti odnosno putnici koji nisu obezbeđeni unutar vozila, nastavljaju svoje kreretanje ka tački udarca istom brzinom kojom se automobil kretao pre sudara sve do momenta dok ne naiđu na neku prepreku koja će ih zaistaviti. Ta prepreka može biti sedište, vetrobransko staklo ili volan, a od siline udara može se i izleti iz vozila. Pored toga što telo nastavlja da se kreće tokom sudara, nastavljaju da se kreću i unutrašnji organi putnika pa može doći i do povreda ovih organa usled udarca jednog organa o drugi ili udarca organa o skelet čoveka.

Upravo ovo su glavni razlozi zbog kojih je potrebno koristiti sigurnosne pojaseve za vezivanje koji će u slučaju saobraćajne nezgode putnika zadržati na sedištu i tako sprečiti smrtni ishod ili ublažiti ili sprečiti nastanak povreda.

Poledajte šta se dešava prilikom sudara kada putnici nisu vezani sigurnosnim pojasevima.

ADAC test sudara automobilom:


ADAC test sigurnosti bebi sedišta:


Prilikom kupovine sedišta za dete veoma je važno da odaberete one modele koji su testirani po najvišim evropskim standardima ECE R44/04

Predstavljamo neke od modela Cam i Maxi Cosi:

sediste_za_bebu_cam_evolution
Cam sedište Travel Evolution za bebe od 9-36kg
bebi_sediste_maxi_cosi_tobi
Maxi Cosi Tobi sedište za decu od 9-18kg
cam_bebi_sediste_lemans
Cam dečije sedište Lemans za uzrast 9-36kg


0 коментара:

Постави коментар